Abisko Nationalpark

Abisko nationalpark ligger i Kiruna kommun, cirka 100 kilometer väster om Kiruna samhälle. Det är en plats väl värd att besöka tycker jag. Kanske du har en slant över efter att sysslar med trading via denna sajt, eller sparat pengar? Lägg dem då på en semester i norr! Det är lätt att ta sig till Abisko nationalpark. Du kan ta bilen, eller åka tåg eller buss. Desutom är det öppet året om, så det går att åka hit, när du än vill.

Nationalparken

Abisko nationalpark inrättades år 1909 och var tillsammans med åtta andra nationalparker i Sverige de första som inrättades i Europa. Anledningen till att man inrättade denna natinalparkk var för att man ville ha ett område bevarat med högnordisk fjällnatur och som minnesmark för vetenskaplig forskning. Sedan tänkte man även det att nationalparken skulle vara bra för turismen. 

Abisko nationalpark är 7700 hektar och ligger söder om Torneträsk, i Kiruna kommun. I denna nationalpark finns Abiskodalen, fjället Njullá samt att Abiskojåkka flyter genom dalgången. Kungsleden och flera andra leder och naturstigar löper genom parken.

I parken finns det ett rikt djurliv och det under alla årstider. Det finns älgar, rovfåglar och andra rovdjur som björn, järv, lo samt så klart renar.

Det finns även flera vackra fjällväxter att beskåda och Njullá kallas ibland för ”blomsterfjället” på grund av sin blomsterrikedom.

Området i sig har i flera tusen år varit hem för samerna och det finns rester av fångstgropar samt spår av gamla härdar och kåtaplatser.

I närheten av nationalparken ligger Abisko naturvetenskapliga station (ANS), där forskare från hela världen studerar klimatförändringar och utför annan naturforskning i arktisk miljö.

Sevärdheter i Abisko nationalpark

På bilden jag har ovan så ser ni en av de sevärdheter som finns i Abisko nationalpark. Det är Lapporten eller på nordsamiska: Čuonjávággi. Det är en nordväst-sydöstgående u-dal i Abiskoområdet i norra Sverige med en karaktäristisk profil. 

En annan plats värd att besöka är naturum Abisko. De har öppet cirka 9 månader per år. Här finns det utställningar, föreläsningar, samt mycket mer. 

I Abisko nationalpark finns det även olika turer som det går att vandra, dels korta turer, sedan även halvdagsturer och heldagsturer. Bland annat kan du då få vara med och upptäcka Abiskoeatnu kanjon eller Torneträsk strand. Missa inte heller Samvistet. Det är en ekonstruktion av livet i ett höst- och vårviste. Lägret innehåller förrådsbyggnader, kåtor och torkställningar.

Sedan finns det även andra platser väl värda att besöka, så som Kårsafallen, samt olika naturstigar. Du har bland annat Ridonjira naturstig eller Njakajaure naturstig och Marmorbrottet. Du kan även vandra en del av Kungsleden när du är här.

Arrangerade turer

Det finns även arrangerade turer att vara med på för att få uppleva Abisko nationalpark på annorlunda sätt. Du kan vara med på Norrskenstur eller hundspannstur till exempel. Det går även att boka vandringsturer samt andra aktiviteter. 

Så, som sagt, det finns en hel del att göra här i norr, så boka in din semester hit och upptäck det på egen hand!

14 Apr 2020