Pajala

Pajala är en tätort och centralort i Pajala kommun i Norrbottens län. Här finns det mycket att se och göra. En sevärdhet är Vasikkavuoma. Det är en av norra Europas största sammanhängande slåttermyrar och är lika vacker att besöka oavsett årstid. Ytan är på 250 hektar och idag finns 80 lador bevarade av de ursprungliga 280.

I Pajala fnns även världsarvet Struves Meridianbåge. Berget Jupukka 277 m ö h  norr om Pajala användes som mätpunkt för den geografiska expeditionen i början på 1800-talet när jorklotets form skulle bestämmas en gång för alla. Struves meridianbåge är idag ett av Sveriges 15 världsarv.

I kommunens norra del  hittar du en av de mest unika skogarna, Eko-parken Naakajärvi som bjuder på unika och varierande miljöer att upptäcka. Inom parken finns flera berg , ravindalar och bäckar samt sjön Naakajärvi med fiskecamp och stuguthyrning.

Pajala har även en hel del kyrkor i trä. 

Här finns inte mindre än sju stycken kyrkor och två kapell med sin egna personliga prägel. Den äldsta av dem är Pajala kyrka som byggdes redan 1797 och den är öppen som Vägkyrka under sommaren. 

14 Apr 2023